Ingers Alternativ Logo

MENY

Aromaterapi

händer som blandar eterisk olja

Aromaterapi använder sig av eteriska oljor, som utvinns ur växter, örter och träd. Det vanligaste sätten är ångdestillering, kallpressning och att tappa sav från träd.

Ordet aromaterapi kommer från Frankrike, där en parfymist och en läkare forskade om eteriska oljors läkande kraft 1918 – 1928. De gav ut en bok 1928 som angav namnet aromaterapi. Aromaterapi fanns sedan i franska läkarutbildningen. Efter 2:a världskriget fortsatte forskningen i Frankrike. Franska läkare får skriva ut eteriska oljor på recept. Enligt fransk aromaterapi kan man ta oljorna oralt på tungan, på en sked med t ex honung om den är stark. Man kan också injicera dem, eller doppa akupunkturnålar i eteriska oljor innan man använder dem. Man kan också stryka dem direkt på kroppen, om de inte är för starka. Då blandar man ut dem med lika delar vegetabilisk massageolja. Det här är alltså den franska ursprungliga aromaterapin.

Tysk aromaterapi inriktar sig på att lukta på oljorna. Luktreceptorerna (som tar emot doftmolekylerna) sitter långt upp i näsan, nära hjärnan. Känslocentrum finns sedan i direkt anslutning till luktsinnet. Det är inte svårt att förstå att man kan reagera känslomässigt på dofter.

Engelsk aromaterapi: Aromaterapi kom till England 1977. En man var i Frankrike och lärde sig, men ändrade det hela till att späda ut oljorna. 5% eterisk olja och vegetabilisk massageolja. Den engelska formen har spritt sig till Sverige.

Oljorna botar inte sjukdomar, utan stärker immunförsvaret och vår livskraft, så att kroppen själv kan läka sig. Oljorna driver också ut kemikalier. Alla forskare säger att oljorna måste vara 100% naturliga för att läka. När man luktar på eteriska oljor eller smörjer in huden med dem, tar sig de relativt små doft-molekylerna in i kroppen och kan påverka känslor, verka anti-bakteriellt, virusdämpande och inflammationshämmande. Det finns mycket forskning av vad eterisk citronolja kan göra. Om man är intresserad kan man söka på limonene på pubmed.com. Limonene är den övervägande ingrediensen i citronolja (53-79%). På pubmed listas all publicerad forskning.

Young Livings eteriska oljor är ekologiska och varsamt framställda för att bevara läkeväxternas naturligt verksamma beståndsdelar. Gary Young använde en stor del av sitt liv att forska om eteriska oljors läkande kraft. Han grundade företaget Young Living för att själv kunna få fram så rena eteriska oljor att de har terapeutisk kvalitet. Young Living har många egna gårdar och använder sig också av kontraktsodling. Genom att ha kontroll på odlingarna, från frö till en förseglad oljeflaska, kan man garantera en mycket hög kvalitet på de eteriska oljorna. Därför använder jag Young Livings oljor.

Av mig kan du få medicinsk aromaterapi. Ett bra intervall på behandlingarna är en gång i veckan, gärna som en kur på 5-6 gånger. Sedan kan man komma då och då för att hålla immunförsvaret lite starkare, eller bara för att man tycker om behandlings-formen. Besvär som kan lindras med aromaterapi är t ex mage-tarm-problem, luftvägsinfektioner, stress och trötthet.

En medicinsk aromaterapi-behandling kan gå till så att man först väljer ut passande oljor till klienten, upp till ca 10 st. Sedan smörjer man in fötterna och gör vitaflex, som är en mycket mjuk zonterapi. Sedan används oljorna på rygg och mage. På ryggen används mjuka massagetekniker för att sprida ut dem över ryggen. En del oljor används bara på fötterna, en del bara på ryggen och en del bara på magen.

Den engelska varianten av aromaterapi kallar jag aroma-massage, och är då en helkroppsmassage med en vegetabilisk massageolja där man blandat i några passande eteriska oljor. Den har inte lika stark verkan som en medicinsk aromaterpi, men är mildare och genom massagen frisätts lugn-och-ro-hormonet oxytocin.

Jag minns Lena, 60plussare, som kom på en serie aromaterapi-behandlingar. Hon hade problem med mage-tarm och ont i knän och ben. Mage-tarm blev bra, och jag rekommenderade också en eterisk oljeblandning att fortsätta behandla sig själv med. Benen blev bättre, även om de inte blev helt bra.

Jag är utbildad till medicinsk aromaterapeut på Göteborgs Massageskola.

Är du intresserad av andra behandlingar?